torstai 27. marraskuuta 2008

Bangkokin umpikuja

Thaimaassa on järjestetty demokraattiset vaalit ja enemmistön äänistä saanut on vallassa.

Tämä ei riitä vasemmistosuuntautuneelle joukolle, joka uskottelee saavansa tukensa kuninkaalta. En usko kuninkaan tukevan tätä joukkoa.

Kuningas on muuten niin vanha, yli 80-vuotias, että hänen käyttäminen mellakoinnin mannekiinina on törkeää.

Bangkokissa tilanne olisi ihan "normaali", jos mellakoijat malttaisivat kohdistaa protestinsa hallintoa vastaan. Nyt maan kansainvälisen lentokentän miehittäminen tuhoaa Thaimaan mainetta, joka olisi säilynyt kunnossa, jos mellakoijat olisivat kohdistaneet raivonsa hallintoon, ei sivullisiin turisteihin tai maahan saapuviin matkailijoihin.

Demokratia on vaikea laji, jos suuren vähemmistön mielestä väärä henkilö tai puolue saa enemmistön äänistä. On vaikea suhtautua keltapaitojen mielenosoitukseen muuten: menkää kotiinne!

Thaimaa sai uuden pääministerin vasta pari kuukautta sitten. Sitä ennen voimakasta inhoa herättänyt pääministeri ehti olla vallassa noin 9 kuukautta, ja hänkin herätti suurta vastustusta tässä kansanjoukossa. Hän lopulta totteli äänekästä oppositiota ja erosi.

Jos Thaimaa järjestää uudet vaalit, sama voittoisa puolue saa taas eniten ääniä, ja äänekäs oppositio tekee taas jotakin arvaamatonta. Jos armeija kaappaa vallan, silloin oppositio tai joku muu ryhmä syyttää Thaimaata sotilasdiktatuurista.

Jos armeija on vallassa, silloin taas vaaditaan demokraattisia vaaleja, ja sen jälkeen valtaan tulee taas tämä voittoisa puolue, jota nyt vastustetaan.

Eli, järjen, buddhalaisuuden ja kuninkaan nimessä, mellakoijat: menkää kotiinne!

Ei kommentteja: